No

Det blir "läxförhör" nästa tisdag igen om magnetism. Man ska kunna beskriva vad magnetism är, användningsområden idag, egenskaper, att jorden är magnetisk och man ska veta vad norrsken är. Du kan väl informera om det på bloggen? Här kommer stödanteckningar till de som behöver.

Stödanteckningar till magnetismkapitel



Magnetism – handlar i första hand om att vissa stenar och bergarter har förmågan att dra till sig föremål av järn.


Användningsområden - Människor upptäckte detta för länge sedan men det var främst för navigering som man använde magneter förr i tiden. Idag anväds magneter på många olika ställen. Fästmagneter på kylskåpsdörrar, för att hålla skåpsluckor stängda etc. Fortfarande är kompasser ett viktigt användningsområde.

Jorden är magnetisk - Anledningen till att kompasser fungerar är att jordklotet är som en stor magnet där nordpolen fungerar som sydänden på en stavmagnet och sydpolen är som nordänden. Det gör att kompassnålens nordände drar mot norr och sydänden mot syd.


Magneters egenskaper – En magnets nordände dras mot en annan magnets sydände och sydänden dras mot nord. Om man delar en stavmagnet i två delar uppstår en ny nord och sydände i de mindre delarna. Man kan illustrera magneters magnetfält med hjälp av järnfilsspån på en skiva ovanpå en magnet. Det blir som linjer mellan nord och syd.


Norrsken eller polarsken– Det är ett ljusfenomen som beror på jordens magnetfält. Eftersom jordens magnetiska krafter är starkast vid nord och sydpolen. Det är partiklar som reagerar på magnetism vilka slungats från solen och skapar ljus pga sin höga hastighet.

/Henniing


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0